26/03/2017 at 10:55

Srećna Nova F1 godina

by

Konačno je počelo, i moj Bogo, kako je počelo – prvo pa muško, što bi rekli stari!
Barem ja tako vidim stvari, jer pobednik prve trke ovogodišnjeg F1 šampionata je tim za koji navijam – za one koji ne znaju, to je Ferari 🙂

Prođe doba testiranja i priprema, i napokon stigosmo u Australiju, gde tradicionalno počinje sezona Formule 1. Priznajem, bio sam skeptičan koliko je forma Ferarija sa testiranja realna, ili bolje rečeno, koliko je Mercedes na tim istim testiranjima sakrivao koliko je zapravo dobar.

Kvalifikacije u subotu su donekle razvejale moje sumnje, jer iako je Hamilton u Mečki bez problema osvojio pol poziciju, obradovala me činjenica da je Fetelov zaostatak za njim bio svega 0,2 sekunde (poređenja radi, prošle godine je Fetel na prvoj trci startovao kao treći, a zaostatak je bio 0,8 sekundi na kvalifikacijama). OK, rekoh sebi, videćemo u nedelju kako stojimo. Navijanje sata na 6:45, i naravno, buđenje dobroh 20 minuta pre alarma, da ne bih slučajno nešto propustio 🙂

Krenula trka konačno, Hamilton bez problema sačuvao prvo mesto, ali me prijatno iznenadilo što mu je Fetel ostao u repu, unutar sekunde, sekunde i po. Videlo se da Ferari ima tempo za trku da se nosi sa Mercedesom, i to se potvrdilo kad je Hamilton otišao u boks, a Fetel ostao još par krugova, da bi posle obavljenog stajanja u boksu, bez problema izbio na čelnu poziciju, i na njoj ostao do kraja trke. Suma sumarum, na kraju Fetel pobeđuje sa skoro 10 sekundi prednosti nad Hamiltonom i posle dugo, duuugo vremena smo u F1 šampionatu slušali na pobedničkom postolju kombinaciju nemačke i italijanske himne.

Obrni, okreni, ja zadovoljan, prezadovoljan ako ćemo iskreno 🙂
Stvarno stanje stvari ćemo tek da vidimo u narednim trkama, ali danas je Ferari odradio majstorski posao – čak iako im je, kako neki tvrde, pobeda poklonjena od strane Mečke, bilo bi glupo da su poklon odbili. Malo me zabrinjava činjenica da Raikonen nije bio ni blizu da makar pokuša da ugrozi Botasa, ali šta da se radi, nadam se da će biti bolji u sledećim trkama.
RB vidno zaostaje, valjda će se popraviti kako sezona bude odmicala.

Žao mi Alonsa…

P.S. evo šta ekipa sajta DriveTribe kaže da smo mogli da naučimo iz prve trke

3 Comments

  1. Napokon da Ferrari otvori ovako sezonu. Idemo po titulu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.